19 september 2016

Aardappelbroodjes van Levine

Met een recept van Levine lukt mijn brood altijd. Levine van Doorne bedoel ik, van het blog "Uit de keuken van Levine" en de schrijfster van "Brood uit eigen oven" en "Meer brood uit eigen oven". Deze keer heb ik een recept voor aardappelbroodjes van haar website gehaald. Aardappelbrood is heerlijk zacht en erg smaakvol, en dit recept maakt het nog beter. En je kunt er mooi je restjes gekookte aardappel in kwijt! Ik heb ze gevomd tot kaiserbroodjes.

Aardappelbroodjes
Recept voor 16 stuks
Originele bron: "Complete book of small breads" van Bernard Clayton

Ingrediënten
150 gram gekookte aardappel, fijngeprakt
240 ml aardappelkookvocht of lauwwarm water

ca. 620 gram tarwebloem
7 gram droge gist
12 gram zout
2 eetlepels / 30 ml honing
1 groot ei, losgeroerd
2 eetlepels/30 ml zonnebloemolie

25 gram ongezouten roomboter, in blokjes
en extra roomboter, gesmolten, om te bestrijken


Werkwijze (met een sterke mixer)
Doe 300 gram van de tarwebloem en de gist in de kom en roer door elkaar. 
Roer er daarna ook het zout door.
Voeg het aardappelkookvocht, de honing en het losgeroerde ei toe. 
Roer met een pollepel of met de platte klopper door elkaar. 
Voeg de geprakte aardappel, de boter en de olie toe. 
Mix 2 minuten met de platte klopper tot een slap deeg. 
Voeg in gedeelten de resterende bloem toe. 
Verwissel de platte klopper voor de deeghaak en kneed in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg. Het plakt nog iets aan de bodem.
Doe het deeg over in een licht met olie ingevette kom en laat afgedekt in 1 - 1 ½ uur tot dubbel volume rijzen.
Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Druk de lucht uit het deeg en verdeel het in 16 gelijke stukjes.
Laat 10 minuten afgedekt liggen.

Vorm er mooie broodjes van met een van de methodes van Levine. 
Verdeel de broodjes over 1 of 2 bakplaten (bekleed met bakfolie of bakpapier). 
Laat afgedekt 45 - 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. 
Verwarm intussen de oven voor op 200 °C.
Bestrijk de gerezen broodjes met gesmolten boter en bak in ± 20 minuten in het midden van de oven gaar en bruin.
Bij 2 bakplaten: bestrijk de tweede plaat met gerezen broodjes pas vlak voor het bakken met gesmolten boter en bak ze direct na de 1e bakplaat.
Laat de broodjes afkoelen op een rooster. 

Ze laten zich perfect invriezen.

Geen opmerkingen: